Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Mr. Nobody - Ο Κανένας (2009)

Mr. Nobody - Ο Κανένας (2009)


Υπότιτλος: "Αν δεν κάνεις μια επιλογή, όλα είναι πιθανά."

Υπόθεση: "Ο Nemo Nobody είναι ο τελευταίος θνητός άνθρωπός στο πλανήτη το έτος 2092 αφού έχει νικηθεί η γήρανση των κυττάρων και ο προσεχής θάνατός του 117χρονου έχει γίνει το γεγονός της χρονιάς. Ο Nemo Nobody είναι ένας 35χρονος οικογενειάρχης με τρία παιδιά. Ο Nemo Nobody είναι ένας απογοητευμένος νέος που περιμένει εδώ και χρόνια την Anna του στο φάρο. Είναι ένας 15χρονος που ερωτεύεται τη συνομήλικη κόρη του θετού πατέρα του. Είναι ένας 15χρονος που φοβάται το νερό. Ο Nemo Nobody δεν είναι τίποτα από αυτά και είναι όλα αυτά αλλά είναι κυρίως ένα 9χρονο αγόρι που πρέπει να αποφασίσει ποιο δρόμο θα πάρει μετά το διαζύγιο των γονιών του." 
Από τον Αλέξη Κυριαζή 

πηγή: www.myfilm.gr 

Κριτική: 

Την ταινία αυτή, την παρακολούθησα ύστερα από συζητήσεις επί συζητήσεων, μαζί με το φίλο μου Χρήστο Δήμα, σχετικά με το ποιες ταινίες είναι περισσότερο Mindfuck... Μετά από πολλές προτάσεις (Inception, Fight Club κλπ), έθεσε επί τάπητος, αυτό το έργο ο Βασίλης Κουκτσόγλου... Θυμάμαι χαρακτηριστικά να μου λέει: "Δε θα φαντάζεσαι τι θα βλέπεις. Θα σε πηγαίνει, από εδώ, από εκεί, μπρος-πίσω, δε θα καταλαβαίνεις τι βλέπεις! Αλλά στο τέλος θα σε αποζημιώσει!" Και έτσι έγινε! Μία ημέρα, νοίκιασα την ταινία αυτή από το Video Club και ευχήθηκα να μην απογοητευτώ... Όχι μόνο δεν απογοητεύτηκα, αλλά θα ευχόμουν να τη βλέπω, ξανά και ξανά, για πρώτη φορά! Βρισκόμαστε στο έτος 2092, όπου ένας υπερηλικιωμένος άνθρωπος, ο Nemo Nobody (Jared Leto), αρχίζει να μας διηγείται την ιστορία της ζωής του. Ξεκινώντας από την αρχή, διηγούμενος την παιδική του ηλικία, προχωρά στο μέλλον, όπου είναι παντρεμένος με οικογένεια και από εκεί, πίσω στην αρχή για μια άλλη εκδοχή της ζωής του. Αυτό το πράγμα, γίνεται τρεις φορές. Μπορεί να ακούγεται κουραστικό, αλλά συναρπάζει όσο τίποτα άλλο! Ο σκηνοθέτης του έργου Jaco Van Dormael, ακροβατεί μεταξύ του παρόντος και του παρελθόντος, του μέλλοντος και του εναλλακτικού. Καταφέρνει με μαγικό τρόπο, να δέσει αυτές τις ιστορίες, παρουσιάζοντάς μας, τι θα είχε συμβεί, ανάλογα με την επιλογή του μικρού Nemo, όταν χώρισαν οι γονείς του... Και αυτό, είναι ευφυές όσο τίποτα άλλο! Η σκηνή με το τρένο, όπου ο μικρός Nemo αφήνει το χέρι της μητέρας του, κυνηγώντας την αμαξοστοιχία, θα μείνει στην Ιστορία του Σινεμά! Από την άλλη πλευρά ο Jared Leto, που δεν φημίζεται τόσο για τους πρωταγωνιστικούς του ρόλους, καταφέρνει να δώσει μια αξιοζήλευτη ερμηνεία, σοβαρού, ώριμου, παιδικού και ενίοτε τρελού ενήλικα, όπως προστάζουν οι περιστάσεις, ανάλογα με την εναλλακτική τροπή της ταινίας! Η Diane Kruger ως Anna, ερμηνεύοντας μία από τις τρεις κοπέλες του Nemo, είναι γλυκιά όσο ποτέ άλλοτε! Τέλος, η Sarah Polley και Juno Temple, έχουν επίσης αξιοσημείωτες ερμηνείες, πλαισιώνοντας τον Nemo σαν άλλες εναλλακτικές σύντροφοί του. Το μόνο πράγμα που δε θα ξεχάσω ποτέ, είναι η διαύγεια που ένιωθα, όταν τελείωσε και κατάλαβα το έργο... Τέτοιο συναίσθημα ευχαρίστησης και ευτυχίας, είχα καιρό να νιώσω... Ο Jaco Van Dormael, δικαίως κερδίζει μια θέση, στο πάνθεον των μεγαλύτερων Ευρωπαίων (και όχι μόνο) Σκηνοθετών. 

ΥΓ - Προσωπική παρατήρηση: Η ταινία αποτέλεσε τον κορμό, για το "Αν" του Χριστόφορου Παπακαλιάτη... Μαζί με το "Οne Day", είναι οι κύριες πηγές έμπνευσης κατά τη γνώμη μου...

Trailer: 

Soundtrack to Remember:


Αφιερώνεται ειδικά στην Ιωάννα Τσουκαλά, που ξέρω πόσο της αρέσει ο Jared Leto, αφού λατρεύει τους 30 Seconds to Mars και ο ηθοποιός, αποτελεί τον frontman του συγκροτήματος αυτού. 

Περισσότερα στην εκπομπή "Soundtracks", κάθε Παρασκευή 20:00-22:00 στο: 
http://kallitechnio.listen2myradio.com/

Σχόλια, προτάσεις και ιδέες στο: lampiristakis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου