Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

The Dark Knight Trilogy (2005), (2008), (2012)

The Dark Knight Trilogy
by Christopher Nolan

Batman Begins (2005)

Υπότιτλος: "It's not who I am underneath, but what I do that defines me." - Batman

Πλοκή: Ο μικρός Bruce Wayne, γόνος εύπορης οικογένειας και φίλος με τη μικρή Rachel Daws, παίζει στην αυλή του σπιτιού του, όπου έχει ένα μικρό ατύχημα... Πέφτει στο πηγάδι του σπιτιού και ο ο μεγαλύτερος φόβος του τον κυριεύει: ένα σμήνος από νυχτερίδες, ορμάει μπροστά του. Εκεί έχει και τον πρώτο του εφιάλτη. Κατά τη διάρκεια μιας μουσικοθεατρικής παράστασης, ο Bruce έχοντας υποστεί σοκ από το φόβο, λέει στους γονείς του να εγκαταλείψουν... Στο δρόμο, ένας ληστής, δολοφονεί και τους δύο γονείς του, αφήνοντας τον μικρό Bruce ορφανό και από εκεί και πέρα, ξεκινάει το ταξίδι του για εκδίκηση-δικαιοσύνη και εσωτερική αναζήτηση του βαθύτερου εαυτού του.

Κριτική: Σε αυτή την ταινία, έχουμε το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Κρίστοφερ Νόλαν (Inception, Prestige κλπ), όσον αφορά τον Σκοτεινό Ιππότη. Καταφέρνει με ρεαλιστικό και συνάμα μαγευτικό τρόπο, να συνδυάσει την ανθρώπινη αλλά και τη σκοτεινή πλευρά, του παιδικού Υπερ-ήρωα... Ο Bruce Wayne (Christian Bale), καταφέρνει να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, ώστε να πολεμήσει το κακό, αλλά δεν καταλαβαίνει ένα πράγμα... Ο τρόπος που δουλεύει το Κακό, είναι μπροστά στα μάτια του: πρέπει να ταξιδέψει στο εσωτερικό της ψυχής του. Ο θυμός για τον θάνατο των γονιών του, η δίψα του για εκδίκηση, ακόμα και ο ίδιος του ο φόβος, είναι στοιχεία που θα τον επηρεάσουν, ώστε να εξελιχθεί αρνητικά... Όμως, η παιδική του φίλη Rachel Daws (Katie Holmes), είναι αυτή που θα τον προστατέψει, εξηγώντας του ότι η εκδίκηση, δεν είναι το ίδιο πράγμα με τη Δικαιοσύνη. Ο Bruce Wayne, θα καταφέρει να παλέψει και να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυτή τη λεπτή γραμμή, εκπαιδεύοντας τον εαυτό του, τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά, για να σώσει όσα διακυβέβονται γι'αυτόν: την κοπέλα του, το σπίτι του ακόμα και την ίδια του την πόλη... Καταπληκτικές ερμηνείες έχουμε επίσης και από τον Alfred Pennyworth (Michael Caine) αλλά και τον Lucious Fox (Morgan Freeman), σε ρόλο συμβουλευτή και τεχνολογικού προμηθευτή αντίστοιχα. Η μουσική των James Newton Howard και Hans Zimmer, κάνει κάτι παραπάνω από τη δουλειά της, σε τίτλους λατινινών ειδών νυχτερίδας, σε όλα τα κομμάτια... Με αποκορύφωμα το Barbastella και το Antrozus. Τέλος, ο Christopher Nolan, καταφέρνει να σπάσει τον τοίχο και να επαναφέρει επιτυχημένα το franchise, μετά από τις αποτυχημένες προσπάθειες του Joel Schumacher, στο Batman & Robin αλλά και του Aronofsky με ένα Reboot. Με λίγα λόγια, ο σκηνοθέτης αυτός, μας δείχνει πόσο σημαντική και ουσιαστική είναι, η εσωτερική αναζήτηση, η Δικαιοσύνη αλλά και η παραίσθηση που δημιουργεί ο φόβος, κάνοντάς μας να παραλύουμε και να μην μπορούμε να σκεφτούμε καθαρά ή να δράσουμε... Μόνο όταν καταφέρνουμε να στρέψουμε τον φόβο με το μέρος μας. Όπως ο Batman.

PS: "To face your fear, you must become fear".

Trailer:

Soundtrack to Remember:


Αφιερώνεται στο Χάρη, γιατί ήταν ο πρώτος που του άρεσε... Στην αρχή δε μου είχε αρέσει αυτή η ταινία. Νόμισα και πίστευα πώς ήταν κακή η ιδέα, η ρεαλιστική πλευρά ενός σουπερ-ήρωα. Έχοντας αγαπήσει και λατρέψει σαν παιδί της ταινίες του Joel Schumacher και Tim Burton, δεν μπορούσα να τον δω αλλιώς. Και όμως... Ο Christoper Nolan, μας απέδειξε σε όλους λάθος. Η ρεαλιστική πλευρά, είναι η πιο σκοτεινή και η πιο γοητευτική για έναν ήρωα... (ακολούθησαν τα Iron Man, Green Lantern, Man of Steel και πολλά πολλά άλλα... Με εμπνευστή τον Κρίστοφερ Νόλαν.)

Σχόλια-Προτάσεις-Ιδέες στο: lampiristakis@gmail.com

Περισσότερα, κάθε Παρασκευή 20:00-22:00 στην εκπομπή "Soundtracks", μόνο στο http://www.kallitechnio.org/p/radio.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου