Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

The Dark Knight (2008) by Christos Dimas

The Dark Knight (2008)
by Christos Dimas


"Αξιολόγηση: 9/10

Υπότιτλος: «He's a silent guardian, a watchful protector, a DARK KNIGHT»
Commisioner Gordon talking to his son, referring to Batman.

Σκηνοθεσία: Christopher Nolan
Cast: Christian Bale, Michael Kane, Heath Ledger, Gary Oldman, Aaron Ekhart, Maggie Gyllenhaal, Morgan Freeman
Soundtrack: Hans Zimmer & James Newton Howard
Story: Christopher Nolan, David S. Goyer

Πλοκή: Αποτελεί την δεύτερη ταινία της τριλογίας του Batman του Νόλαν. Πλέον ο Μπρους Γουέην (Christian Bale) έχει ξεπεράσει τα προβλήματα που είχε και συνεχίζει ακάθεκτος στο ''ξεσκαρτάρισμα'' της Γκόθαμ. Αυτή τη φορά με την βοήθεια του Χάρβι Ντέντ (Aaron Ekhart), επονομαζόμενου και ως ''Λευκός Ιππότης'', για να κάνει την καθαρή και επιφανειακή δουλειά.
Πλέον όλοι οι μαφιόζοι έχουν ενωθεί εναντίων του και προσπαθούν να βρουν τρόπο να τον βγάλουν από την άκρη χωρίς όμως να υπολογίζουν στον παμπόνηρο και ψυχοπαθή Τζόκερ (Heath Ledger), ο οποίος έχει τα δικά του σχέδια...
Για άλλη μια φορά η Γκόθαμ βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο με τον Τζόκερ να φέρνει τα πάνω κάτω και κάνοντας τον Σκοτεινό ιππότη να έρθει σε κόντρα με τα συναισθήματα του και να του δημιουργήσει αμφιβολίες. Και για άλλη μια φορά ο Batman θα πρέπει να βγάλει το σκουλήκι απ' την τρύπα.

Κριτική: Τρομερή σκηνοθεσία από τον Νόλαν ο οποίος όχι μόνο καταφέρνει να δώσει μια πιο ρεαλιστική, πιο σκοτεινή και πιο συναισθηματική εικόνα στον Batman, αλλά δίνει και ισάξια έμφαση στην πλευρά των καλών αλλά και του κακού. Είναι ο σκηνοθέτης που έχει εξυψώσει τον Batman στα μάτια του θεατή καθώς μας δείχνει ξεκάθαρα ότι είναι άνθρωπος, έχει αισθήματα και ότι δεν έπαθε κάποιο ατύχημα και απέκτησε σουπερ δυνάμεις. Όλα αυτά και με την βοήθεια του εξαιρετικού για άλλη μια φορά Christian Bale που δεν γίνεται να υποδυθεί καλύτερα αυτόν τον ρόλο, του Σκοτεινού Ιππότη. Άξιος συμπαραστάτης και μέντορας ο Michael Kane στον ρόλο του butler, Alfred. Όσον αφορά την πλευρά των κακών, ο Heath Ledger δίνει ρέστα και υποδύεται τέλεια τον ρόλο του δίνοντας, την καλύτερη παράσταση της ζωής του προτού πεθάνει μετά τα γυρίσματα αυτής της ταινίας. Αυτός ο Τζοκερ είναι ο πιο τρελός, ο πιο ψυχωτικός και παράλληλα ο πιο κακός που έχουμε δει είτε σε προηγούμενη ταινία  είτε σε κινούμενα. Έχει δώσει μια άλλη πνοή στην έννοια του κακού, καθώς ναι μεν όλα όσα κάνει φαίνονται κακά στον θεατή, αλλά τα κάνει όλα από την δικιά του σωστή θεωρητικά πλευρά, δείχνοντάς μας ότι το κακό είναι καθαρά υποκειμενική έννοια. Έχει πραγματικά καταφέρει μόνος του, να φέρει τα πάνω κάτω και όλα όσα κάνει να είναι πραγματικά, για προσωπική και ηθική ικανοποίηση της ψυχοπαθούς προσωπικότητάς του, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τον Batman.
Θα σταθώ όμως πιο πολύ στο ότι κατάφερε να κρατήσει το ενδιαφέρον αμείωτο μέχρι το τέλος, καθώς υπάρχει αρκετή δράση, τεράστια αγωνία και πολλές ανατροπές στην πλοκή. Όλα αυτά βέβαια με τη συνοδεία της κατάλληλης μουσικής, απευθείας φτιαγμένης για τις ανάγκες της ταινίας, από τους master του είδους Hans Zimmer και James Newton Howard, που κάνει τις σκηνές και τους ρόλους ακόμη πιο έντονους και εν τέλει καταφέρουν να δημιουργήσουν μια άγρια ομορφιά και σαγηνευτικό τέλος. Πιστεύω πως η συνεργασία Νολαν με Γκογιερ απέδωσε καρπούς και χρησιμοποίησε τα σωστά υλικά και διαδικασία για την επίτευξη του ύψιστου αποτελέσματος. Αυτές οι εναλλαγές σκηνών και συναισθημάτων την κάνουν ακόμη πιο δραματική, αφήνοντας πολλές απορίες και πολλά λεγόμενα mind fucks!!! Τα κουστούμια ήταν πολύ απλά και παράλληλα είχαν πολύ λεπτομέρεια. Απέδωσαν πολύ σωστά και ρεαλιστικά τους ρόλους από τα κόμικς.
Και τέλος να σταθώ στο ότι κάποιος επωμίζεται τον ρόλο του κακού, του αποδιοπομπαίου τράγου για το κοινό καλό και αυτός είναι και άλλος ένας λόγος που κάνει την ταινία τόσο αγαπητή και πετυχημένη. Συνδέεται με πολλές καταστάσεις της καθημερινότητας μας.

Αφιέρωση: Την αφιερώνω στον Παναγιώτη που έχουμε κάνει συζητήσεις και συζητήσεις επί της ταινίας, που έχουμε ακούσει πολλές φορές κομμάτια από το soundtrack και που φυσικά γουστάρουμε την όλη αξία, ρεαλιστικότατα και μεταφορά που δίνει ο Σκοτεινός Ιππότης στον κόσμο του!!

Trailer

***Soundtrack to Remember:


Αφιέρωση: Την αφιερώνω στον Παναγιώτη που έχουμε κάνει συζητήσεις και συζητήσεις επί της ταινίας, που έχουμε ακούσει πολλές φορές κομμάτια από το soundtrack και που φυσικά γουστάρουμε την όλη αξία, ρεαλιστικότατα και μεταφορά που δίνει ο Σκοτεινός Ιππότης στον κόσμο του!! "

Σχόλιο: "Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Χρήστο Δήμα, που έγραψε την κριτική αυτή, για την αγαπημένη μας ταινία και έχω την τιμή, να τη φιλοξενώ στο blog μου, αλλά και στο site του Καλλιτεχνείου. Και εις άλλα με υγεία."

Σχόλια-προτάσεις-ιδέες στο: lampiristakis@gmail.com

Περισσότερα στην εκπομπή "Soundtracks" κάθε Παρασκευή 8-10, στο: 

http://www.kallitechnio.org/p/radio.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου